הקשרים בין הכלכלה הישראלית והכלכלה הפלסטינית, דר’ חגי אטקס בכנס הלמ”ס 2024

בצל המלחמה הפעילות שלנו מתרכזת בהכנה ליום שאחרי וכן לשימור פעילות עסקית מול הגדה. יש לציין שגם היום ישנה התעניינות ישראלית עסקית בשיתופי פעולה עם עסקים בגדה המערבית.

אנחנו מבקשים לשתף אתכם בהרצאתו של חגי אטקס בכנס השנתי של הלמס שהתקיים ב 19 לפברואר 2024 בתל אביב, ההרצאה בנושא הקשרים בין הכלכלה הישראלית והכלכלות הפלסטיניות.

את השקפים מהרצאתו ניתן למצוא כאן: הקשרים בין הכלכלה הישראלית והכלכלות הפלסטיניות

משולחן המנכ”ל – נובמבר 2022

עדכון מהנעשה בלשכה

מאז הניוזלטר האחרון התקיימו בחירות והמערכת הפוליטית עומדת להראות אחרת לגמרי, אנחנו מקווים שהממשלה החדשה תמשיך לתמוך בהגדלת שיתוף הפעולה העסקי בין שני צידי הגדר וכמובן שנחתור ליצור קשר עם נציגי הממשלה החדשים במשרדים הרלוונטיים לנו.

נפגשנו בספטמבר עם האלוף רסאן עליאן, מתאם הפעולות בשטחים, ראשית אני מבקש להודות לאלוף במילואים נעם תיבון, חבר ההנהלה שארגן את המפגש המוצלח הזה.

הצגנו בפני האלוף את האתגרים שעולים בעשיית עסקים משותפת את הרשימה הכנו בדו שיח עם חברי הלשכה.

האלוף העלה את הצורך והחשיבות למדינה בהגדלת ההיצע של מהנדסי הייטק פלסטינים להייטק הישראלי. הוא רואה בזה אינטרס משותף של הכלכלה הישראלית והפלסטינית.

אין מה להכביר מילים על חשיבות הימצאותו של שותף לחזון בדרגתו, שמשפיע על המדיניות והמציאות בשטח.

לאור דבריו  אנו נקדיש את הפגישה הבאה של פורום ההייטק להעסקת פלסטינים לנושא זה, במטרה לדון ברעיונות המשתתפים בנושא וכן ברעיון הספציפי שהאלוף העלה: שיתוף פעולה עם אוניברסיטאות מובילות בגדה בהכשרת סטודנטים במסלולים ייעודיים עבורנו עם ליווי של התעשיה הישראלית וגיוס הבוגרים לעבודה. המתפ”ש מעוניין להביא את נציגי האוניברסיטאות הפלסטינים לשולחן והם רואים פתיחות פלסטינית לנושא.

השבוע אני נפגש עם משלחת מארה”ב של נציגי Our Generation Speaks (OGS) שבאו לביקור באזור, במטרה להציג להם את הפעילות העסקית המשותפת, הם מתעניינים גם בשיתופי הפעולה בתחום ההייטק מטבע הדברים.

נושא התשלומים לעובדים הפלסטינים עובר שינוי לתשלום ישיר מהמעסיק לעובד דרך חשבונות הבנק והנושא מעלה לא מעט חששות מהשינוי, הנה מאמר דעה שמתייחס לשינוי הזה: דרכו של הכסף לבנקים פלסטיניים רצופה כוונות טובות.

להלן מספר שקפים על כלכלת איוש ורצועת עזה באדיבות ענף כלכלה במתפ”ש

מספר כתבות בעיתונות הבינלאומית העוסקות בהיבטים הפחות פוליטיים של הנושא הישראלי־פלסטיני:

Shalom-Salam: Love, Peace, Hope & Unity, Israeli- Palestinian Children’s Peace Art Exhibition Opening Reception

Israeli work permits offer slight relief to ‘exhausted’ Gaza economy

US$2.35m for Project Rozana

Conflict resolution more successful using a native language, research shows

How Economics Plays a Part in the Middle East

רשימות מכנס מעסיקי פלסטינים ראשון

בתאריך 13 ספטמבר 2022 התקיים הכנס (הראשון) של מעסיקים עובדים פלסטינים

קיימו את הכנס מנהלת עובדים זרים ברשות ההגירה והאוכלוסין והמתפ”ש.

נרשמו לכנס כ 1,000 (!!!) איש, לרובם לא ניתנה האפשרות להגיע פיסית והם הצטרפו לשידור ב Live.

תובנות ונקודות עיקריות (לפי סדר אקראי):

  1. יש הרבה אי נחת מהשרות !! הסיבות אינן תלויות כנראה בצוותים שמאוד מעוניינים לעזור כי אם בצוואר בקבוק שמתנקז למנהלת שאינה מכילה את כוח האדם הדרוש לתת מענה בזמן אמת. בקהל היה הרבה התמרמרות על הנושא (“אי אפשר להשיג אותכם בטלפון” נשמע שוב ושוב)
  2. רוב המכסות מנוצלות עד תום ויש דרישה להגדיל אותם. יוצא דופן ההייטק שלא מנצל עדיין את המכסה (200 ל 2022).
  3. יש מעל 10,000 מעסיקים של פלסטינים בישראל, כ 140,000 עובדים (רשומים) פלסטינים
  4. המתפ”ש הפסיק להנפיק אישורים שכתוב בהם “עם לינה”, השעות 0:00 עד 0:00 פתרו את הבעיה של משמרות ומעבר בין ימים במשמרות לילה.
  5. מחפשים פתרונות לבעיית המסחרה באישורי כניסה (כ40% מהיתרי הבניין בספסרות), אין פתרון של “זבנג וגמרנו”
  6. במנהלת עובדים זרים יש מחלקה נפרדת שעוסקת במעסיקים של פלסטינים
  7. כיום הזמנת עובדים נעשית דרך המנהלת ולא דרך המתפ”ש
  8. לשכות המנהלת ברחבי הארץ אחראיות כל אחת על תחום שונה (מלונאות והייטק למשל מנוהלים בסניף בירושלים)
  9. עובד פלסטיני זכאי לכל הזכויות של עובד ישראלי, כולל צווי הרחבה במגזרים שונים
  10. המחלקה המשפטית במנהלת זמינה לפניות של עובדים פלסטינים ומקבלת תלונות, במקרים מסוימים המחלקה המשפטית מצטרפת לתביעות נגד מעסיקים. מומלץ לקיים את זכויות העובדים כלשונן על מנת להימנע מאישומים פוטנציאליים. (דוגמא שניתנה: מעסיק שלא שילם דמי מחלה לעובד ותיק פלסטיני)
  11. מספר ימי עבודה חודשיים (ראו שקף מצורף) מעידים על כך שהדיווחים הם דיווחי חסר ולא מלאים (כלומר, עובר שכר בשחור…)
  12. עומדת לצאת רפורמת שכר הכוללת: המעסיקים יחוללו את השכר, המעסיקים יעבירו משכורת ישר לחשבון העובד בבנק הפלסטיני (עובד שיסרב לתת את פרטי חשבון הבנק שלו לא יוכל לעבוד אצל מעסיק ישראלי). העברת השכר דרך הבנק היא החל מ 1/1/2023)
  13. המנהלת עובדת על הנגשת תלוש השכר לעובדים (דוגמא לתלוש בשקפים)
  14. המעסיק מקבל מידי חודש יומן העסקה מהמנהלת, בדוח ההעסקה יש נתונים למשל על ותק בענף שחשוב לצבירת הוותק של העובדץ
  15. מגבלת גיל 27 רווק, (ישנם כמה ענפים עם מגבלות שונות)
  16. שוקדים על הקמת מאגר עובדים שיהיה זמין למעסיקים ולא יצטרכו מאכרים למציאת עובדים
  17. מתוכנן שהחל מאפריל 2023 קרן “עמיתים” תנהל את הפנסיה של הפלסטינים, הקרן תספק אפליקציה בערבית עבור העובדים.

פרטי ההתקשרות במנהלת עובדים זרים:

טל 074-7696161/235

ווטסאפ: 050-6290758

דוא”ל: foreignR@labor.gov.il

פייסבוק: The Commissioner for Foreign Workers’ Labor Rights

מצ”ב מספר שקפים מהכנס.

משולחן המנכ”ל – יוני 2022

עדכון מהנעשה בלשכה

ב 14 לחודש השתתפנו במפגש נוסף של תת הועדה לשיתופי פעולה אזרחיים בועדת חוץ ויטחון של הכנסת, הנושא היה שיתופי פעולה בתחום החינוך. הנושא העיקרי שהעלינו היה התופעה של השנים האחרונות בה סטודנטים ערבים מישראל פונים ללמוד במוסדות פלסטינים על פני מוסדות ישראלים, הכשלים נובעים מכך שמוסדות השכלה גבוהה בישראל מציבים רף שפה ותרבות המקשים על הסטודנטים. מכללות כמו מכללת אלקסמי שהן ערביות ביסודן והיו יכולת לפתור את הבעיה מתקשות לקבל אישורים מהמל”ל לתת תארים בחלק מהמקצועות. בועדה השתתפו גופים נוספים אשר מקיימים פעילויות חינוכיות חוצות גבולות בהיקפים קטנים או המנסות לקיים שיתופי פעולה חינוכיים יהודים־ערבים כאן בתוך ישראל.

מפגש הועדה שהיה אמור להתקיים ב 28 ליוני בנושא תעסוקה בוטל עקב ההחלטה על פיזור הכנסת.

קיימנו מפגש של פורום ההייטק להעסקת פלסטינים, הפעם התארחנו במיקרוסופט. הפגישה נסבה על שיתוף המשתתפים מנסיונם הרב בעיקר במיקור חוץ אך גם בשלבים ראשונים של העסקה ישירה שרלוונטי רק לחלק מהמשתתפים.

הוזמנו למפגש חגיגי לסיום מחזור של PMP, תוכנית מנטורשיפ ליזמים פלסטינים (אני משמש כמנטור בתכנית) היה מעניין לפגוש בכירים מהתעשיה שמשמשים כמנטורים וכן לשמוע את היזמים והיזמיות הפלסטינים שכללו הפעם גם נציגים מעזה שהצליחו להשיג אישור ולהגיע.

השתתפנו באספה השנתית של ארגון הגג של לשכות המסחר הדו־לאומיות, (יש לציין כי דוד שמחה נשיא כבוד שלנו משמש גם כנשיא כבוד בארגון הגג)

אתמול (28/6/22) פורסם המאמר הזה ב YNET, אפל חושפת: מעסיקים 60 עובדים ברשות הפלסטינית, אני מאמין שזו עוד גושפנקה לפוטנציאל הקיים בהון האנושי הפלסטיני.

משולחן המנכ”ל – מאי 2022

עדכון מהנעשה בלשכה

אנו שמחים להודיע כי האלוף במילואים נעם תיבון ניאות להיענות לבקשתנו ולהצטרף לועד־המנהל של הלשכה, ברוך הבא נעם.

פורום הבריאות ברשותו של פז תובל התכנס (בזום) ודן באפשרויות הפעולה שלו. כעת חבר בפורום נציג פלסטיני אחד ואחת המטרות הראשונות של הפורום היא לצרף נציגים פלסטינים נוספים.

גיבשנו נוהל חברות בלשכה שמאפשר גם חברות בתשלום, מה שבמהלך השנים האחרונות לא התאפשר. בנוהל קיימים מספר מסלולים. הנוהל החדש נובע מצורך הלשכה לגייס משאבים לפעילויות ואנו מתכוונים לפעול בזמן הקרוב בקרב חברי הלשכה ובקרב קהילת העסקים שהנושא חשוב לה לגייס עוד חברות בתשלום בתקווה שהנוהל יעזור ללשכה להתמודד קשיי תקציב. הנוהל יפורסם בימים הקרובים באתר הלשכה.

פורום ההייטק – הפגישה הבאה תתקיים באמצע יוני ותתארח במשרדי מיקרוסופט בהרצליה, על הפרק הפעם: שיתוף בין החברות של הניסיון שנצבר בעבודה עם מהנדסים פלסטינים וקצת על הצעדים בגיוס מהנדסים באופן ישיר.

הצטרפנו (גבי ואני) לסיור של רשות המכס במעבר תרקומיא ונמל אשדוד. בסיור ניתן לנו הסבר וכן ראינו כיצד מתבצעות העברות סחורה, door2door והעברות back2back. קיבלנו סקירה מקיפה על מעברי הסחורות השונים וכן על מה שישראל יודעת על העברות סחורה בלתי חוקיות ותפיסות על העברות בלתי חוקיות. ראינו את מכונת השיקוף למשאיות עם מכולות בנמל אשדוד, המכונה מאפשרת בדיקה יסודית ללא הכרח בפירוק המכולה שגוזל זמן רב. בעתיד הקרוב יהיו עוד שני משקפים חדשים, דבר שיאפשר דגימת יותר מכולות וזירוז תהליכי הבדיקה. למדנו על סוגי ההברחות (כדורי ויאגרה מזויפים, סיגריות, מוצרים מזויפים אחרים ועוד.)

התבקשתי להציג בפני חברי משלחת סטודנטים ל MBA מתוכנית בינלאומיות של אוניברסיטת וירג’יניה. הצגתי בפניהם על הכלכלה המשותפת הישראלית־פלסטינית, שיתופי פעולה וקצת על פוליטיקה וכן גם על שילוב ערבים־ישראלים בהייטק.

נפגשתי בחסות מרכז היזמות של האוניברסיטה העברית עם יזמים ממזרח ירושלים המבקשים להקים שירות לפלסטינים בנושא חינוך, הם מתמודדים עם שאלות כמו: איך פלסטינים יכולים לשלם על שרות לחברה ישראלית? האם ביט יעבוד? כרטיס אשראי? אלו שאלות אוניברסליות ותודה לחגי אטקס שסייע לי בגיבוש תשובות (עמומות משהו אני חייב לציין). קצת מהתובנות שעלו בתרגיל הזה: 1. BIT מחייב כרטיס אשראי בנקאי ישראלי של שני הצדדים. 2. כרטיסי אשראי פלסטינים עשויים להיות מחויבים בתעריף בינלאומי ויש לבדוק זאת מול הבנקים הפלסטינים

משולחן המנכ”ל – אפריל 2022

עדכון מהנעשה בלשכה

חודש הרמדאן עומד להסתיים, אל השבוע מתנקזים יום הזיכרון והעצמאות יחד עם עיד אל פיטר.

אנו מבקשים לשלוח מכאן ברכת חג שמח לכל החוגגים.

בשבוע שעבר קיימנו מפגש פורום החברות להעסקת פלסטינים בהייטק. המפגש התקיים בגוגל והפעם ארחנו את טארק מעיאה מנכ”ל אקזולט אחת מחברות התוכנה הגדולות בתחומי הרשות.

המטרה היתה לשמוע דעה שונה בנושא העסקה ישירה בהייטק. התקיים דיון מרתק בין הגישות השונות. הכותרת מבחינת טארק היא “בריחת מוחות” שתשפיע לרעה על כלל תעשיית ההייטק הפלסטינית ותסיג אותה שנים לאחור. הדעות מסביב לשולחן היו מגוונות והטיעון הפלסטיני הובן, גם אם הדיון לא נחתם בהסכמה.

עוד באותו נושא, התקדמות אישורי העבודה האמורים נעשית בעצלתיים וישנם נושאים שעדיין מחכים למענה, לדוגמא קרן פנסיה לעובדים פלסטינים שתקבל תשלומים חודשיים גבוהים יותר מהמינימום שקובע החוק. אגב בנושא זה  מסתמן פתרון, בעקבות פסיקת בג”צ עוד מ 2015 קרן “עמיתים” עומדת לקחת את זה על עצמה. תודה לחגי אטקס על המידע ועל תמיכתו הצמודה בנושאים מוניטריים שונים לאורך כל הדרך.

אנו מוזמנים שוב לוועדת חוץ וביטחון של הכנסת בשבוע הבא, כותרת הדיון הפעם שיתופי פעולה אזרחיים בין ישראלים ופלשתינים בתחומי סביבה, אקלים וחקלאות. אנו עוקבים בדריכות אחר הזירה הפוליטית ומקווים שהדיונים הללו יימשכו הלאה.

השתתפנו בארוחת איפטאר חגיגית בהזמנת השר לשיתוף פעולה אזורי עיסווי פרייג’ שהתקיימה בנצרת.

השר (משמאל) וגיא חצרוני בארוחת האיפטאר

ישנם כיום מספר גורמים המבקשים להגיש המלצות לממשלה שנושאם הקלת התנאים האזרחיים בתחומי הרשות והתבקשנו לתרום את חלקינו בנושא, אנחנו מאוד קשובים למה שאנחנו שומעים ממכם וכן מהפלסטינים איתם אנחנו בקשר ואנחנו עושים כמיטב יכולתנו לתרום בנושא זה.

פורום בריאות המתחדש בהובלת פז תובל קורם עור וגידים, כמה מחברי הועד המנהל חברים בפורום נעדכן בהמשך.

ואחרון אחרון חביב, דר’ חגי אטקס, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי מזמין אותנו למפגש (פיזי ובזום) שבו חגי יחד עם פרופסור קלור אסטבן יתנו סקירה עדכנית על היחסים הכלכליים בין ישראל לפלסטינים. המפגש יתקיים ב 8 למאי 14:30-16:00. דף ההזמנה כאן.

ובינר: “הגזרה מתחממת” הזדמנות למנף את הצמיחה ביחסי המסחר ברשות הפלסטינית, 2.3.22

הוובינר התקיים ב- 2.3.22 לאור ההתעניינות ההולכת וגדלה בקידום הסחר עם הרשות הפלסטינית, מדיניות ההקלות ושיתוף הפעולה העסקי,

השתתפו מעל 60 איש

דוברים:

מנחה: זאב לביא, סמנכ”ל קשרי חוץ, איגוד לשכות המסחר,

ברכות:

  • מברכים: דני קטריבס, מנהל אגף סחר חוץ וקשרים בינלאומיים, התאחדות התעשיינים
  • אמיר שני, סגן נשיא איגוד לשכות המסחר

מושב ראשון: סקירה על כלכלת הרשות הפלסטינית

  • גבי בר, נשיא לשכת המסחר הישראלית פלסטינית, נתן סקירה ממעוף הציפור על המצב הכלכלי ושיתוף הפעולה הכלכלי וכן הציג את לשכת המסחר הישראלית פלסטינית .
  • צביקה סופר,מנהל תחום המעברים ודו־שימושי במשרד הכלכלה על הסחר עם הרש”פ מנקודת מבטו של קצין מטה
  • ד”ר גיתית גור- גרשגורן, מנכ”לית לחברת שירותי קורספונדנציה: העברות כספיות ותשלומים , בעידן שאחרי כניסת חוק הגבלת השימוש במזומנים –
  • דר’ חגי אטקס, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי: הכלכלה הפלסטינית: מסחר וצריכה

מושב שני: פאנל חברות פעילות ברש”פ:

  • שרון הלר, בעלים של חברת שקד מחצבות בע”מ
  • האני עלאמי, מנכ”ל CoollNet עוסק בתשתיות תקשורת בגדה וברצועת עזה

שאלות ותשובות